
Všechno to začalo jedním bláznivým nápadem v druhé polovině roku 2022
Opravdu, opravdu, a myslím OPRAVDU, jsme milovali jíst cereálie. Pokud bychom však v tomto zvyku pokračovali i v průběhu let, pravděpodobně by to bylo pro naše zdraví dost špatné. Vždy jsme chtěli, aby cereálie byly zdravější, aby obsahovaly ingredience prospěšné našemu tělu, ale nikdy nás nenapadlo, že budeme „vynálezci“ tohoto!
Víme, že spousta lidí má dietní omezení, ať už kvůli zdravotním problémům, nebo kvůli jejich prevenci. Ale také víme, že všichni milujeme cereálie, a pokud bychom dokázali cereálie udělat revoluci a přizpůsobit je téměř všem dietním omezením, vyřešilo by to pro spoustu lidí problém.
„Dietní“ jídlo je často nudné nebo dokonce přímo hnusné. Chceme dokázat, že „dieta“ nemusí nutně znamenat nudu.
Momentálně na trhu s cereáliemi neprobíhá žádná inovace a naší vizí je to úplně a úplně převrátit – nepřidávat trochu více bílkovin, ale přidávat 5x více bílkovin než „klasické“ cereálie, nesnižovat cukry, ale úplně je vyloučit! Zároveň vyřaďte lepek, sóju, laktózu a všechny možné alergeny a zbavte se škodlivé polevy (více o polevě zde ). Nezapomněli jsme ani na vegany, a tak jsme i produkt přizpůsobili veganskému. Zkrátka vytvořit vločky, které jsou vhodné a nezávadné pro KAŽDÉHO a přitom si zachovat chutě klasických vloček, je cíl, kterého jsme dosáhli!
Následující příběh je o něčem mnohem větším než jen o nápadu na vydělávání peněz. Naším cílem je přiblížit nostalgické chutě cereálií lidem, kteří jsou tak či onak omezováni ve stravě a samozřejmě lidem, kteří dbají o své zdraví a dbají na svůj jídelníček. Pokud zlepšíme nebo zlepšíme den každého člověka, který si ráno dá misku našich cereálií, alespoň o 1 %, je náš cíl splněn.
Jednoho dne v druhé polovině roku 2022 jako blesk z čistého nebe přišla na mysl myšlenka proteinových vloček. Jako všechny inovace a velkolepé nápady se to zdálo zcela mimo dosah a nereálné.
Týdny plynuly, ale myšlenka přetrvávala. Jednoho sobotního rána náš zakladatel (tehdy jen člověk s bláznivým nápadem) začal "googlovat", nevěděl, kde začít, jak se jmenuje ten typ továrny, kde by se daly vločky vyrábět, nic. Zkrátka nic netušil.
Tento průzkum se pomalu, ale jistě stal sobotní rutinou a brzy i každodenní.
Po několika měsících výzkumu a více než 500 odeslaných e-mailech byla nakonec jedna továrna ochotna zkusit spolupracovat.









První návštěva továrny
Po nekonečných emailech a WhatsAppech se nám konečně podařilo domluvit návštěvu továrny v polovině roku 2023, kde jsme měli možnost prezentovat náš nápad. Z mnoha stran jsme byli varováni, že produkt, který chceme vytvořit, je hraničně nemožný, a pokud to bude možné, bude velmi, velmi drahý.
Nemysleli jsme si, že vytvořit vločky, které dobře chutnají, mají dobrou texturu, jsou matné, ale také bez cukru, mají téměř 40 g bílkovin, jsou bez lepku, jsou bez všech alergenů, jsou veganské, mají méně sacharidů, mají méně tuku, mají více vlákniny ... bylo tak obtížné. Není divu, že se ještě nikomu nepodařilo něco takového vytvořit.
A tak se věc stává velmi, velmi, velmi komplikovanou. Ujistili nás, že budeme muset udělat kompromis mezi chutí, texturou, nutriční hodnotou a cenou. Bez kompromisů zkrátka nebudou schopny uspokojit všechny parametry. Výrobek má být nevýrazný a plný bílkovin, nebo chutný a s méně bílkovinami. V téměř nemožném případě „dostat se“ té správné chuti a nutriční hodnoty by byl produkt tak drahý, že by se nedal prodat.
No, šli jsme na schůzku do továrny. Po představení myšlenky jsme KONEČNĚ dostali zelenou – díky dvěma mimořádným lidem, kteří nám věřili.



První vzorky
O měsíc a půl později jsme obdrželi první vzorky, které byly samozřejmě katastrofální. O několik týdnů později se znovu objevily nové vzorce, opět katastrofální. O několik týdnů později se věci zlepšily, ale stejně – katastrofa. Vše nasvědčovalo tomu, že varování ostatních továren a potravinářských technologů byla vážná a že bude s největší pravděpodobností muset dojít ke kompromisu.
Samozřejmě to byly jen obavy, trvali jsme na produktu bez kompromisů a tvrdě tlačili a trvali na svém. Krok za krokem se receptury pomalu začaly zlepšovat, ale dosáhli jsme bodu bez pokroku. Ve fabrice už byli technologové s výrobkem spokojeni, ale my jsme stále trvali na tom, že to není „to je ono“.
Kvůli těstu obsahujícímu obrovské množství kakaa a bílkovin jsme nebyli schopni dosáhnout správné rovnováhy chuti a textury. Rychlým řešením by bylo snížit množství kakaa a bílkovin a použít glazuru k „opravě“ produktu. Tímto způsobem byste ušetřili spoustu času a peněz a konečně se připravili na veřejné uvedení produktu. Mohli bychom jít snadnou cestou, ale naše vize je jasná: nabízet jen to nejlepší, bez zkratek. Nechtěli jsme sejít z cesty, i kdyby to trvalo dalších 10 let. Chceme pouze produkt nejvyšší kvality!





Poslední možnost
V polovině roku 2024, po cca 100 otestovaných recepturách, jsme byli pozváni zpět do továrny na „poslední pokus“ (protože továrna byla pomalu unavená našimi korekturami a posedlostí detaily), kde znovu zapnuli stroj a postupně přidávali nebo odebírali ingredience, dokud jsme recept nepotvrdili. A pak, BUM! Došlo nám kakao. Všechno vypadalo, jako by nám nějaká vyšší moc nedovolila uspět.
Domů jsme se vrátili zklamaní. V té době byl celý projekt ve vzduchu a nevěděli jsme, zda bude vůbec dokončen. Po několika těžkých rozhovorech a mnoha bezesných nocích se nám konečně podařilo dohodnout se na posledním pokusu.
V říjnu 2024 dorazily nové vzorky, se kterými jsme byli na 90% spokojeni. Tehdy jsme věděli, že nás dělí jen jeden pokus od úspěchu. V listopadu 2024 jsme recept konečně potvrdili!!
Nyní vám hrdě představujeme vločky Paldy! Produkt, do kterého jsme investovali veškerou energii, mozek i srdce!
Pro nás to není jen obyčejný „kšeft“, ale mnohem víc. Jsme velcí fanoušci jídla a cereálií a rádi bychom tyto pocity přenesli i na lidi, kteří si je momentálně nesmí nebo nemohou vychutnat!
Doufáme a věříme, že náš produkt způsobí revoluci ve snídani.
Tohle bude vaše snídaně budoucnosti!


